VERSIE 1 JANUARI 2017

RUBRIEK

TITEL

AUTEUR / INITIATOR

BIJZONDERHEDEN

8.1

Amersfoort onder ons – Tabaksplantages langs de Hogeweg

Uitgegeven door het Centrum voor Archeologie van de gemeente Amersfoort

Sporen van tabaksteelt uit de 17de tot 19de eeuw op locatie van het toekomstige bedrijventerrein Wieken – Vinkenhoef in Amersfoort.

8.1

Inlandse tabak in de 17e en 18e eeuw (uit de Gelderse Historische Reeks)

Dr. H.K. Roessingh

Een proefschrift over het handelsgewas tabak, in de 17e en 18e eeuw in Nederland. De streek rond Amersfoort was hierin van groot belang.

8.1

De geschiedenis van de Amersfoortse tabak

Johannes Jacobus Herks

Een proefschrift over de geschiedenis van de Amersfoortse tabak tegen de achtergrond van de economische ontwikkeling van die stad van de 17e tot de 20ste eeuw. Ook de omgeving van Leusden wordt veelvuldig aangehaald.

8.1

Wolken van Genot

H.R. Tupan

Een cultuurhistorisch overzicht van tabaksgebruik in Nederland.

8.1

'Bekommering en ongewraakte vreugd'

Tabaksteelt in Nijkerk (ca. 1635 - 1900)

R.J. van der Bie

Nijkerk was rond 1800 een belangrijk centrum van de tabaksteelt. Het boek vertelt de geschiedenis.

8.1

De teelt van tabak in Amerongen en omgeving

D. Pezarro

In deze brochure wordt ingegaan op de geschiedenis van de tabaksplant, de teelt methode, het drogen van tabak, het gebruik van inlandse tabak en het tabaksmuseum.

8.1

De teelt van tabak in Amersfoort en omgeving

onbekend

Het is een fotokopie van de bladzijden 781 tot en met 792 uit de 'beschrijving van de stad Amersfoort' uit 1700. Ten tonele wordt onder andere ene Heer Jonas Cohen gevoerd, die een tabaksschuur op 't Erf en Goed Vinkenhoef timmerde'. Was dit soms een familielid van Benjamin Cohen (Cohenpad te Leusden)?

8.1

De bekende Amersfoortse burger Benjamin Cohen en zijn familie genealogisch bekeken

Werkgroep bestaande uit A.M.C. Groen – Westerhout, J.M.C. Sparnaaij, C.G. van der Waal – Vremeijer, A. Noorlander

Benjamin Cohen die ook in het ‘Leusdense’ land bezat, was een tabaksplanter en leefde in de 18e eeuw. Zijn genealogie kunt u nalezen in dit boekwerkje.

8.1

Pijpen en tabak

G.A. Brongers

Een boek over de tabaksteelt in Nederland (Amersfoort e.o.), tabak in de kunst, sigaar, sigaret, snuif en natuurlijk alle relevante accessoires.

 

 

 

 

8.2

Van Donkelaar. Een opa vertelt allerlei verhalen uit de familiegeschiedenis aan zijn kleinkinderen.

A.M. van Donkelaar

De genealogie en aanverwante verhalen van de familie Van Donkelaar (aangetrouwd: De Vries, Keesenberg, Jongsma, Van Drie, Kremer, Schokker, Veenstra e.v.a). Verhaald word ook over boerderij de Heuvel aan de Leusbroekerweg, landgoed de boom, boerderij de Grote Pol, boerderij de Driftakker en Kamp Waterloo.

8.2

Van den Heiligenberg – 1500 – 2000 – Dertien generaties boerenleven

Kees Kemperman, Ida Kemperman-Wilke, Wim Kemperman

De Wijkse familie Van den Heiligenberg komt oorspronkelijk uit Amersfoort. In de 16e  eeuw zijn zij pachters van de boerderij en het bouwland behorend bij De Heilige Bergh, een uithof van de Paulusabdij in Utrecht. Daarnaast zijn ze pachters van de nabij gelegen boerderij Dorresteijn op de grens van Amersfoort en Leusden. Het boek zoomt vanaf die tijd in op alle generaties van de huidige familie Van den Heiligenberg.

8.2

Veluwse Geslachten

Tijdschrift uitgegeven door de Vereniging Veluwse Geslachten

Enkele recente jaargangen van het tijdschrift over Veluwse Geslachten. Wisselend bestand.

8.2

Gens Nostra

Maandblad der Nederlandse Genealogische Vereniging

Gebonden nummers van het maandblad Gens Nostra (de jaargangen 1966 t/m 2004 en jaargang 2006).

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1974

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1974. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de familie Hegeman, Heinsius, Van Eyndhouts, Hals, Brederode, Rufelaerts, Webber, huwelijken van schepenen te Amersfoort en de landsadvocaten en raadpensionarissen van Holland en Friesland.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1978

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1978. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de familie Van Heemskerk, Van Swanenburg, Quinget – Coignet, Sijdervelt, Martens van Sevenhoven, Wetters, Von Weitolshausen genannt Schrautenbach, Verschuur (met o.a. een Stoutenburgse afstamming!) en de portretten van Frederik Hendrik.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1979

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1979. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de familie Van Heemskerck, Van Swanenburg, Van Loo, Loo, De Mandeville, Calkoen, Gosse, Van Hulten, Van Santvoort – Van Hertsbeke, Van Brederode, Droste, Ekes, Van Vierssen, Ommering, De Flines en het stadsbestuur van Amersfoort.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1980

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1980. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de familie Staring van de Wildenborch, Poppen, De Witt, Van Stralendorff, Van der Stel, Stoopendael, Ebeling, Wladimiroff en wettiging.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1981

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1981. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de familie Van Baden, Hooft, Van Loo, De la Court, Corbeau, huismerken en erfrecht.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1982

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1982. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de familie Ulenburch, Panhuys, Van Heel, Schuylder, Schuyler, Van Berckel, Van Loon, emigratie naar de V.S. en portretkunst.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1983

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1983. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de familie Van Zwieten, Van Amstel, Gout, Tholinx, Van Bredehoff, De Vicq, Zymonsz. Doncker, Voute, Van Eeghen en overlijdensadvertenties. 

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1984

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1984. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de familie Van Zwieten, Van Riebeeck, Gout, Noordhoff, Visscher Bender, het huis Elsenburg en scheepsvaartadministratie

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1985

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1985. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: familie Van der Heede, Huygen van Linschoten, Van Riebeeck, Gruys, Blom, Metelerkamp, Van Citters, Van Rijckevorsel, Van Lanschot, Balbians en Vermeulen.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1986

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1986. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: Ridderschap en ridderhofstad, de families Stochius, Van Santen, Van der Houven – Cabeljau, Van Volbergen – Langley, De Witt – Van der Corput, Wiltens, Bontekoning, Pater,

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1987

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1987. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: Van Doerne, Van der Goes, Gael, De Flines – Roefs, Van der Vinne, Donema, Donama, Bilderdijk, Van Duinen en Koopmans.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1988

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1988. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de geslachten Van Grieken, Van de Ruwiel, Hoogenhouck, Van Santen, Fiers, Van der Hucht en Van Wijnbergen.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1989

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1989. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: Heer Cornelis Musius, heraldiek, Colleges van Curatoren.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1990

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1990. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: bevolkingsregistratie, vluchtelingengemeenten, Claes Eelmans, studentenverenigingen, de familie Van Ceulen, familiegroep De Marez, Jacob van der Stoop, Ridders in de orde van de Nederlandse Leeuw.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1991

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1991. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: de abdij Leeuwenhorst, St. Petruskerk, Pieter Lastman, Jan van Heurn, Danzig, gevangenisarchieven.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1992

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1992. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: het geslacht Wybrants, Hugenotenfamilies, Kasselrij, schoorsteenvegers, naturalisatie.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1993

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1993. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: het geslacht Dudok van Heel, riddermatigheid, gebrandschilderde glazen, geslacht Pauw van Wieldrecht, buitenechtelijke geboorten, turfgravers.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1994

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1994. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: het geslacht Van der Duyn, de Heerlijkheid Vrijenes, de familie Pauw van Wieldrecht, Veenbazen, weduwen en weduwnaars en reizende kunstenaars.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1995

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1995. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: vijftig jaar genealogie en herdenking van de Bataafse omwenteling.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1996

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1996. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: Nederlanders overzee.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1997

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1997. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: patriciaat, genealogie, Jan Steen, de families Stoop en Harbaur

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 1998

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 1998. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: scheepvaart

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 2000

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 2000. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: heraldiek.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 2001

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 2001. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: personen -, familie -, kerkelijk - en erfrecht.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 2003

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 2003. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: waterbeheer.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 2004

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 2004. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: vrouwen.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 2005

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 2005. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: genealogie, heraldiek en adel.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 2006

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 2006. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: gezondheidszorg.

8.2

Jaarboek Centraal Bureau voor Genealogie - 2007

Centraal Bureau voor Genealogie

Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie uit 2007. Geïllustreerd naslagwerk voor genealogen. Thema in dit deel: gezinsleven, familieleven.

8.2

Burgerlijke Stand, Bevolkingsregister en genealogie

R.F. Vulsma

Dit boek bevat eenvoudige instructies aan de beginnende genealoog.

8.2

Zorg voor het Familie archief

Drs. E.P. Polak – De Booy

In dit boekje wordt de vraag beantwoord wat een persoons-, familie- en huisarchief is en hoe het beheert dient te worden.

8.2

Op zoek naar onze voorouders

Handleiding voor genealogisch onderzoek

W.Wijnaendts van Resandt en uitgegeven door het Centraal Bureau voor Genealogie

Een handleiding voor genealogisch onderzoek uit 1987 waarin iets verteld word over te raadplegen bronnen uit de 20ste, 19de, 18e en vroegere eeuwse bronnen (inclusief woordenlijst met veel voorkomende afkortingen die in de diverse akten enzovoorts worden gebruikt. 

8.2

Overzicht van de verzamelingen berustende bij het Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau

C.W. Delforterie en uitgegeven door het Centraal Bureau voor Genealogie

Overzicht van de verzamelingen berustende bij het Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconographisch Bureau (dit is het wetenschappelijk documentatiecentrum voor het Nederlandse portret) uit 1989.

8.2

Stichtenaren uit vroeger jaren - deel 2

Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Utrecht

Uitgave ter gelegenheid van het 50 - jarig jubileum van de afdeling Utrecht der Nederlandse Genealogische Vereniging. Hierin opgenomen zijn de familiegeschiedenissen van een aantal Stichtse families. Van 't Einde, Van der Mathe, De Ridder, Van Rijswijk, Schram, Winnubst, Guldemond en de Leusdense familie De Kruyf (te beginnen bij Gerrit Henricks Cruijff en Willemijntje Henricxs.

8.2

Genealogisch repertorium 1948

(uitgave 1948)

Centraal Bureau voor Genealogie

Het repertorium bevat een enorme hoeveelheid familienamen waarnaar genealogisch onderzoek is verricht (denk bijvoorbeeld aan de aan Leusden verwante familienamen De Beaufort, Van Lockhorst, Roëll, Van Weede, Dompsel(a)er, enzovoort). Ook verwijzen de delen naar geraadpleegde literatuur.

8.2

Genealogisch repertorium – deel II

(uitgave 1962)

Centraal Bureau voor Genealogie

Het repertorium bevat een enorme hoeveelheid familienamen waarnaar genealogisch onderzoek is verricht (denk bijvoorbeeld aan de aan Leusden verwante familienamen De Beaufort, Van Lockhorst, Roëll, Van Weede, Dompsel(a)er, enzovoort). Ook verwijzen de delen naar geraadpleegde literatuur.

8.2

Heraldiek en genealogie – een encyclopedisch vademecum

C. Pama

Een encyclopedische vraagbaak m.b.t. wapenkunde, stambomen, familienamen, en vlaggen.

8.2

Ons familiewapen

C. Pama

Een curieus boekje uit 1943 over familiewapens.

8.2

Beknopte handleiding tot de kennis van het Nederlandsche oude schrift.

Door H. Brouwer onder redactie van C. Pama

Een curieus boekje uit 1943 waarin een beknopte handleiding over het Nederlandsche oude schrift en een leidraad voor hen die de genealogie wensen te beoefenen. 

8.2

Schriftspiegel – Nederlandse paleografische teksten van de 13de tot de 18de eeuw

P.J. Horsman, Th. J Poelstra, J.P. Sigmond

De evolutie van letters en woorden door de eeuwen heen wordt in dit boek beschreven. O.a. onontbeerlijk voor onderzoekers van archieven en oude geschriften.

8.2

Geschreven verleden – Genealogie en oud schrift

H. Brouwer

Dit boek gaat over de vindplaatsen van archieven. Ook het 16e en 17e eeuwse schrift komen aan bod.

8.2

Latijns – Nederlands – Woordenboekje voor genealogen

--

(Beperkt) Latijns – Nederlands woordenboekje voor genealogen.

8.2

Familiewapens, oud en nieuw – een inleiding tot de familieheraldiek

Drs. J.A. de Boo

Een boekje over familiewapens en een inleiding tot de familieheraldiek.

8.2

Nederlands repertorium van familienamen – Utrecht

Uitgegeven door de Naamkunde commissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van wetenschappen onder redactie van Dr. P.J. Meertens en m.m.v. H. Buitenhuis.

In dit vierde deel van een reeks zaakregisters vindt men alle namen die bij de volkstelling in 1947 in de provincie Utrecht zijn genoteerd.

8.2

Het Namenboek – De herkomst van onze voornamen en de hiervan afgeleide achternamen

A.N.W. van der Plank

Een boek over de herkomst van onze voornamen en de hiervan afgeleide achternamen.

8.2

Beknopte genealogische gids voor Nederland

J. Draak Jzn.

Boekje met een globaal overzicht (1965) van de in allerlei archieven aanwezige kaartsystemen, klappers enz.

8.2

De Nederlandsche geslachtsnamen in oorsprong, geschiedenis en beteekenis

Johan Winkler

Een boek over de Nederlandse geslachtsnamen in oorsprong, geschiedenis en betekenis uit 1885.

8.2

Aangenaam. Mag ik mij voorstellen?

Familienamen in Nederland

Riemer Reinsma

Hoe Nederlandse familienamen zijn ontstaan kunt u lezen in dit boekje.

8.2

Van Stichtse stam – Genealogie van het Utrechtse geslacht De Greef

Willem de Greef

Genealogie van het Utrechtse geslacht De Greef (1600 - 1980). Hierin opgenomen ook de tak die de Leusdense boerderij Wellom pachtte en een Leusdense wethouder leverde.

8.2

Herinneringen – Jan den Tex aan het woord (deel II)

Mr. Dr. Jan den Tex en drs. Ali Ton

Het leven van Den Tex – o.a. biograaf van Johan van Oldenbarnevelt – in het Interbellum wordt verteld. Den Tex woonde 36 jaar aan de Buurtweg in Bavoort.

 

 

 

 

8.3

Ferme jongens, stoere knapen – zeehelden in straatnamen

Wim Schipper

Er zijn circa 200 plaatsen in Nederland die vernoemd zijn naar zeehelden. In dit boek worden veel daarvan beschreven.

8.3

Op de bres voor forten en linies

Uitgave van de Utrechtse Fortenstichting

Uitgave van de Utrechtse Fortenstichting, maart 1998, waarin een artikel over de Asschatterkade en de inundatievoorzieningen in de Grebbelinie.

8.3

Evacuaties in Nederland

1939 - 1940

J. Koolhaas Revers

Standaardwerk over de evacuaties in Nederland voorafgaande aan W.O II. Ook in Leusden e.o. werd geëvacueerd. Aandacht wordt geschonken aan de evacuatie van mens en dier, de opvang op locaties elders in Nederland en de terugkeer van mens en dier. Geïllustreerd.

8.3

De Wervelwind

onbekend

Kopie van no.9 (1943) van het maandblad voor vrijheid, waarheid en recht.

8.3

De clandestiene glimlach – vijf jaar verboden waar, nu openbaar

Samengebracht door L. Halewiek

Een boekje met anti Duitse en NSB moppen uit de tweede wereldoorlog.

(wordt niet uitgeleend!)

8.3

Onze 80-urige oorlog – Belevenissen in en om de Grebbelinie door korporaal Homa

Korporaal Homa

De belevenissen van korporaal Homa in de mobilisatie en de meidagen 1939/1940.

(wordt niet uitgeleend!)

8.3

1945 – Ons land uit lijden ontzet

Ton van Tast (pseudoniem?)

Een illegale (?) strip uit de oorlog 1940 – 1945.

(wordt niet uitgeleend!)

8.3

Hitler zoals men hem aan u getoond heeft

Im Auftrage des Reichskommissars für die besetzten Niederländischen Gebiete.

Een propaganda boekje uit juni 1940. In dit - aan het begin van de Duitse bezetting uitgegeven - boekje wordt, in weerwil van de feiten, Adolf Hitler afgeschilderd als een aardige man. Een walgelijk stukje curiosa!

(wordt niet uitgeleend!)

8.3

No Surrender at Arnhem

Robert Peatling

Het dagboekboek van een Engelse para die na de slag om Arnhem in september 1944 op verschillende adressen onderdook om uit Duitse handen te blijven. Eén van die adressen was de boerderij van Johan van Dijk aan de Emelaarseweg.

8.3

Kustverdediging

Vestingbouwkundige bijdragen

Onder redactie van drs. P.J.J. van Dijk, G.J.L. Koolhof, S.H. Poppema, H.A. Treu

6 Uitgewerkte thema's over de Nederlandse kustverdediging.

8.3

Het geruisloze verzet

De geschiedenis van de TD - verzetsgroep tijdens de Duitse bezetting

Hans Buiter en Ignace de Haes voorzien van kanttekeningen door G.J.D. Franken en A. Hendriks

In de W.O. II waren was er het zogenaamde 'Burgerlijk verzet' en het 'Gewapend verzet'. Een van de burgerlijke verzetsgroepen noemde zich de 'TD groep' (Tweede Distributiestamkaart groep). Als onderwerp voor een scriptie analyseerde men dit boek en het onderwerp (geruisloos verzet).

8.3

1940 – 45

Een analyse van het verzet

Geschreven door leden van de voormalige verzetsgroep TD

In de W.O. II was er het zogenaamde 'Burgerlijk verzet' en het 'Gewapend verzet'. Een van de burgerlijke verzetsgroepen noemde zich de ‘TD groep’ (Tweede Distributiestamkaart groep). In deze context analyseerden in 1945 enkele leden van deze groep de maatregelen van de bezetter en de tegenmaatregelen die de TD groep hierop nam.

8.3

Het geruisloze verzet 50 jaar na dato

Samengesteld door H. Theeboom (alias Frans Jan Berkenbosch)

In de W.O. II was er het zogenaamde 'Burgerlijk verzet' en het 'Gewapend verzet'. Een van de burgerlijke verzetsgroepen noemde zich de 'TD groep' (Tweede Distributiestamkaart groep). Dit is een stencil ter herinnering aan de 'TD' reünie gehouden op 16 september 1992 te Leusden. Hierin opgenomen het programma van de bijeenkomst, de gehouden toespraken en een namenlijst van mensen die de TD verzetsgroep 1940-1945 vormde. Opgenomen ook een tekst die uitgesproken werd t.g.v. de uitreiking van een hoge onderscheiding aan de Leusdenaar K.F.E. Brouwer (in 1940 1945 loco gemeente secretaris van Leusden). Verder kunnen we lezen dat de Leusdense pastor H.W.G. Bloem in een comité van aanbeveling zit t.b.v. een verzetsmonument.

8.3

T.D. groep

Stukken betreffende de medewerking aan een tentoonstelling in september 1989 in het verzetsmuseum in Amsterdam

--

In de W.O. II was er het zogenaamde 'Burgerlijk verzet' en het 'Gewapend verzet'. Een van de burgerlijke verzetsgroepen noemde zich de 'TD groep' (Tweede Distributiestamkaart groep).

In dit bundeltje is de briefwisseling van de Historische Kring opgenomen n.a.v. de medewerking aan een tentoonstelling in september 1989 in het verzetsmuseum in Amsterdam.

8.3

Als kind van 16 jaar moest ik in één dag volwassen zijn

Harry Theeboom (alias Frans Jan Berkenbosch)

Het onderduikverhaal van Harry Theeboom (alias Frans Jan Berkenbosch) die in 1943 ondergedoken heeft gezeten bij Karel en Rita Brouwer die het huis 'De Mijlpaal' aan de Heiligenbergerweg bewoonden. In het boek worden ook linken gelegd met de zogenaamde TD groep (Tweede Distributiestamkaart groep).

8.3

Uit diepten van ellenden

Uitgave van de gemeente Putten, m.m.v. o.a. de familie Rozendaal

Dagboek van Wouter van Rozendaal over zijn ervaringen tijdens zijn gevangenschap in W.O. II. Als er in 1944 door de ondergrondse in Putten een aanslag gepleegd wordt op een aantal Duitse officieren, worden als vergeldingsactie alle mannen tussen de 18 en 50 uit Putten weggevoerd. Van Rozendaal is één van de weinig overlevenden. Zijn verhaal begint in het Kamp Amersfoort.

8.3

Oorlog in je achtertuin – Verhalen van de Grebbelinie

Jan Blokker jr. i.s.m. Jan Blokker sr.

Historie, ooggetuigenverslagen en foto’s in een boek dat de meidagen 1940 op en om de Grebbelinie weergeven. O.a. de Leusdenaren Anton Berg, Henk van Burgsteden, Joep van Burgsteden en René van Eijden doen hun verhaal.

8.3

Relaas van een gedwongen vakantie

 

Reinier Roest

 

De basis voor dit boek zijn brieven van en De basis voor dit boek zijn brieven van en aan, de in Asschat geboren, Reinier Roest. Hij werd samen met onderduikers en enkele gezins–, en familieleden in 1943 thuis van zijn bed gelicht. Dan volgt er een verschrikkelijke tocht langs gevangenissen en concentratiekampen in Nederland, Duitsland en het huidige Polen. Hij schrijft indringende brieven over zijn gevangenschap en krijgt in het begin ook zelf post uit onder andere Leusden. Het boekje geeft ook een aardig kijkje op het leven op de boerderijen in het buitengebied van Leusden. Leusdense namen als Tolboom, Rutten en Vrijhoef passeren de revue. Geïllustreerd.

8.3

U-48 – Mobilisatie en Oorlogservaringen der Voorposten 21 R.I. 1939 - 1940

D.D.P. Honijk (uitgegeven in 1943 door N.V. Enkhuizer Courant)

21 R.I. verdedigde destijds de Grebbelinie in een vak van Voskuilen tot Woudenberg. Er was een voorpost uitgerold ter hoogte van de Roffelaarskade. Dit dagboek werd geschreven door de Commandant van die voorpost. Het geeft ook een schitterende inkijk in het dagelijkse bestaan van de militairen tijdens de mobilisatie, de Meidagen en de demobilisatie. Leusden speelt daarin ook een rolletje. Bavoort, de Dodeweg, de Marechausseekazerne, de Maansteeg, de Mof, de Voskuilerweg, de Boom , den Treek, Schuttershoef, Dorpskerk, het Torentje, Waterloo, de barakkenkampen in onze contreien, boerderijen en bewoners worden genoemd.

8.3

Veldprediker in mobilisatietijd – dagboek van dominee J.G. Knottnerus – Grebbelinie 1939 - 1940

Uitgave van de Historische Vereniging Oud – Renswoude. Met bijdragen van Martin Brink, Jan de Vries en Egbert Wolleswinkel. Voorwoord door Bart Knotterus.

Dominee Knottnerus was tijdens de mobilisatie en de meidagen 1940 veldprediker (in de rang van majoor) bij 10 R.I. dat gelegerd was in Veenendaal. Hij hield minutieus een dagboek bij van zijn, vooral tijdens de mobilisatie, repeterende bezigheden. Rijk geïllustreerd.

8.3

Het Regiment Huzaren 'Prins Alexander'

De geschiedenis van het 'Hof Regiment' 1672 - 1994

Arie Rens

'Het boek beschrijft de geschiedenis van het Regiment Huzaren 'Prins Alexander' van 1672 tot 1994. Geïllustreerd.

8.3

Operatie Manna

De geallieerde voedseldroppings april / mei 1945

Hans Onderwater

Op het einde van de tweede wereldoorlog was er, vooral in de Randstad, grote voedselschaarste. D.m.v. voedseldroppings trachtte de geallieerden enigszins de nood te leningen. In de voorbereiding op deze droppings werd o.a. op 30 april de voedselconferentie in Achterveld gehouden. De schrijver vertelt hier iets over en er zijn een viertal foto's waarop o.a. de Sint Jozef school en Marietje, Corrie en moeder Kok die Prins Bernhard een boeketje bloemen aanbieden.

8.3

Manna: Bombardement van voedsel en vrijheid

Historische commissie bewonersorganisatie Terbregge’s belang

Op het einde van de tweede wereldoorlog was er, vooral in de Randstad, grote voedselschaarste. D.m.v. voedseldroppings trachtte de geallieerden enigszins de nood te leningen. In de voorbereiding op deze droppings werd o.a. op 30 april de voedselconferentie in Achterveld gehouden. Deze brochure verhaalt in de marge deze gebeurtenis.

8.3

Terugblik '40 - '45

Maandblad van de documentatiegroep '40 - '45

Maandblad met allerlei wetenswaardigheden over de mobilisatie, de meidagen 1940 en het verdere verloop van de tweede wereldoorlog. In nummer 246 (mei 1986) wordt o.a. dieper ingegaan op de Grebbelinie door de eeuwen heen. Geïllustreerd met bouwtekeningen enzovoorts.

8.3

Terugblik '40 - '45

Maandblad van de documentatiegroep '40 - '45

Maandblad met allerlei wetenswaardigheden over de mobilisatie, de meidagen 1940 en het verdere verloop van de tweede wereldoorlog. In nummer 271 (september 1988) staat o.a. een foto van een niet geheel gereedgekomen stelling bij Oud Leusden. Geïllustreerd.

8.3

Terugblik '40 - '45

Maandblad van de documentatiegroep '40 - '45

Maandblad met allerlei wetenswaardigheden over de mobilisatie, de meidagen 1940 en het verdere verloop van de tweede wereldoorlog. Dit is het herdenkingsnummer uit 1990. Geïllustreerd.

8.3

De oorlog. De geschiedenis van de jaren 1939 - 1945

Louis L. Snijder

Het boek behandelt de mondiale geschiedenis van de tweede wereldoorlog (dus inclusief de strijd en bezetting op Nederlands grondgebied). Geïllustreerd.

8.3

Bezetting en Bevrijding 1940 - 1945

Samengesteld door Chris Morelisse en Huib de Ru. Uitgegeven door Archief Eemland en de Gemeente Amersfoort.

Een DVD met filmmateriaal dat beschikbaar gesteld is door Amersfoortse amateurfilmers, omvattende de oorlogsjaren 1940 – 1945.

DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

8.3

Slagschaduwen over Nederland

W.A. Poort en Th. N.J. Hoogvliet

Geschiedenis van de 2e wereldoorlog in Nederland van 10 mei 1940 tot 28 mei 1940. Uitgegeven in 1946, dus net na de oorlog. De schrijvers weten te melden dat 4 - 1 R.H. dank zij onjuiste inlichtingen van burgers in een moeilijk parket raakte op de 1e Pinksterdag bij Achterveld (visie geheel voor rekening van de schrijvers!). Ook zijn er twee mooie foto's opgenomen van PAG opstellingen in de voorposten bij Asschat.

8.3

De Gelderse Vallei in de mobilisatietijd en meidagen 1940

Kees Cramer

Het boek beschrijft de mobilisatie en de meidagen 1940 in de Gelderse Vallei. Voor het Leusdense gebied is opgenomen de inundaties en de inkwartieringen tijdens de mobilisatie, de evacuatie voorafgaande aan de meidagen 1940 en de krijgsverrichtingen van 16 R.I. in Asschat en Stoutenburg en de krijgsverrichtingen van 1 R.H. bij Achterveld.

8.3

Grebbeliniedag in beeld. 17 Mei 2008

Productie: Karakter.tv

Een DVD van de Grebbeliniedag op 17 Mei 2008.

DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

8.3

De Grebbelinie

Productie DeroDe3D, i.o.v. Provincie Utrecht

De DVD  vertelt de complexe geschiedeins van de Grebbelinie met veel historisch beeldmateriaal.

DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

8.3

Mei 1940 – Vijf dagen oorlog en geen schot gelost

Stefan Rops, Noëmi Vilchez, Bas Rozenbeek, Thomas Ravestein voor de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht

DVD met een afstudeerfilm die de meidagen 1940, met als decor de Grebbelinie, belicht.

DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

8.3

Grebbelinie in beeld

Tijdschrift uitgegeven door de Stichting Grebbelinie

Alle reeds verschenen nummers van het tijdschrift over de Grebbelinie, als cultuurhistorisch monument, van de bouw tot op heden.

8.3

Grebbelinie 1799 – Bestek Engelaar en Groeperkade

Jan de Vries

Bestek uit 1799 t.b.v. de bouw van het Werk aan de Engelaar en de Groeperkade. De Werken aan de Asschatterkeerkade, Coelhorst en Engelaar zijn dermate identiek, dat er werd volstaan met één bestek.

8.3

De Grebbelinie in vogelvlucht

Anne Visser

Een speciale uitgave van de Utrechtse Fortenstichting. De geschiedenis van de Grebbelinie in woord en beeld (met schitterende plattegronden van de verdedigingswerken uit de 17e, 18e en 19e eeuw).

8.3

De Grebbelinie – van onder tot boven

Annet Werkhoven - uitgegeven door BDU boeken op initiatief van Stichting Grebbelinie en Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei

Een boek met geschiedenis verhalen en ooggetuigenverslagen gerelateerd aan de Grebbelinie tijdens mobilisatie en in WO II. Dit is een uitgave, geschikt om op scholen te gebruiken. V.w.b. Leusden komen René van Eijden en Joep van Burgsteden aan het woord.

8.3

Wandelgids Grebbeliniepad

Rhenen – Spakenburg

 

Bert Rietberg

Een wandelgids die voert langs de voormalige Grebbelinie (Valleistelling). Na een duidelijke uitleg over het ontstaan en de betekenis door de jaren heen volgen een aantal wandelingen. Leusden wordt in het boekje vertegenwoordigd met de wandeling ‘De IJsvogel’, ‘Het Kanaal’ en ‘Het Beekdal’. Deze voeren u langs de Bruinenburgersluis, de Liniedijk, de Pantherstellung, de Asschatterkeerkade, de Damsluis, het Krakhorsterverlaat, de Heiligenbergerbeek en het Mosselpad.

8.3

Grebbelinie – Veenendaal, Achterberg en Rhenen. Een cultuurhistorische fietstocht.

Bert Rietberg

Een gidsje met behulp waarmee een cultuurhistorische fietstocht gemaakt kan worden langs de Grebbelinie Veenendaal, Achterberg en Rhenen). Waarin opgenomen het relaas van de slag om de Grebbeberg. Geïllustreerd en voorzien van een kaartje.

8.3

Getuigen Verhalen

Initiatief en Research: Rob Zakee. Geproduceerd i.o.v. Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie

DVD met getuigenverslagen m.b.t. de vergeefse poging om de forten en het water van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tijdens de tweede wereldoorlog als verdediging in te zetten.

8.3

1940 – 1945

Opdat wij niet vergeten

Anonymus

Lesboekje met opdrachten t.g.v. de herbouw van een stukje valleistelling bij de Hoeve de Beek. In het boekje lezen we dat de verzetsgroep uit Scherpenzeel / Woudenberg getracht heeft een trein te laten ontsporen ter hoogte van de brug over de Heiligenbergerbeek bij Leusden.

8.3

Nederlanders!

Gij zijt vrij.

R. Polak

Catalogus van een tentoonstelling in 1985 over de tweede wereldoorlog in Leusden.

8.3

Om niet te vergeten

De tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort

Gemeente Amersfoort

Brochure over de herdenking van de tweede wereldoorlog in Amersfoort. O.a. monumenten – waaronder de door de basisschool De Heerd uit Leusden geadopteerde Zuil Koedriest – passeren de revue.

8.3

Geheim landschap – 200 jaar militairen op de Heuvelrug

Kees Volkers i.o.v. de provincie Utrecht

Een publicatie die een samenhangend overzicht van de cultuurhistorische elementen van twee eeuwen militaire aanwezigheid in het centrale deel van de Heuvelrug schetst. Op Leusdens grondgebied betreft het de Leusderheide, het mobilisatiekamp Amsvorde, Kamp Waterloo en De Boskamp. Voorts passeren de Grebbelinie (Valleistelling), een verdwenen schijnvliegveld, twee fusilladeplaatsen en de Tankwerkplaats (MCW) de revue.

8.3

DVD 17 Documentaire Kamp Amersfoort

Historische Kring Leusden

DVD met een documentaire over Kamp Amersfoort. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

8.3

Amersfoort in de tweede wereldoorlog

Archief Eemland

DVD met uniek filmmateriaal van Amersfoortse amateurs filmers die de tweede wereld oorlog belicht. V.w.b. Leusden komen aan bod: Achterveld (kerk en soldatengraf) Kamp Waterloo, Dodeweg, Leusderend (Don Bosco) en kamp Amersfoort.

8.3

Onderdrukking en verzet – Nederland in oorlogstijd (deel 2)

Onder redactie van Van Bolhuis, Brandt, Van Randwijk, Slotemaker, Dettmeijer en Meulenbelt.

Standaardwerk over de onderdrukking en verzet in Nederland tijdens W.O.II. In dit deel de thema’s politieke partijen / pers en propaganda / economische leven / financiën / volksgezondheid en artsenverzet / verzet der kerken /verenigingsleven / kunst en kunstenaars / de wetenschappelijke instellingen / voedselvoorziening / binnenlands verkeer.

8.3

Onderdrukking en verzet – Nederland in oorlogstijd (deel 3)

Onder redactie van Van Bolhuis, Brandt, Van Randwijk, Slotemaker en Meulenbelt.

Standaardwerk over de onderdrukking en verzet in Nederland tijdens W.O.II. In dit deel de thema’s kroniek der Jodenvervolging / onderwijs / jeugdbeweging en sport / sociale leven / illegaliteit (I).

8.3

Onderdrukking en verzet – Nederland in oorlogstijd (deel 4)

Onder redactie van Van Bolhuis, Brandt, Van Randwijk, Slotemaker en Meulenbelt.

Standaardwerk over de onderdrukking en verzet in Nederland tijdens W.O.II. In dit deel de thema’s illegaliteit (II) / de bezetting en volkenrecht / Nederlandse rode kruis / de prijs van de vrijheid / “Londen” / het Rijk overzee / het Koninklijk Huis / de Nederlandse spoorwegen / het dagelijks leven / de Bevrijding. In dit laatste deel is ook opgenomen een namenregister en een zakenregister.

8.3

Verzetsherdenkingskruis

Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis / samenstellers C.C. van den Heuvel en W.J.C. Tensen. Met een voorwoord van Prins Bernhard.

Gedenkboek van het Verzetsherdenkingskruis. Hierin opgenomen is een register van Nederlandse en buitenlandse dragers van dit versiersel. Op het moment van uitreiking waren de volgende personen woonachtig in Leusden: Bierma, Brouwer, Van Dam – Buitenhuis, Dekker, Van Dijk, Van de Heuvel, Hoogerwaard, De Jong, De Kok, Oostra, Rasch, Thomann, Vandebriel en Veldhuizen.

8.3

In Memoriam – 307 verzetslieden van den O.D.

Uitgave van het Algemeen Hoofdkwartier Ordedienst in afwikkeling (1950)

De Ordedienst (OD) was in Nederland een belangrijke illegale organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De organisatie ontstond snel na de Meidagen 1940, maar reeds in 1941 begonnen de duitsers delen van de O.D. op te rollen. Er werden ‘processen’ gevoerd en vele O.D.’ers vielen door moordenaarshanden. Genoemd worden o.a. Paviljoen De Hooge Witte, het Berghotel en de fusilladeplaats op de Leusderheide.

8.3

Sta een ogenblik stil … - Monumentenboek 1940 / 1945

Wim Ramaker / Ben van Bohemen

Overzicht van de oorlogs-, verzets- en bevrijdingsmonumenten in Nederland. Het gedenkteken voor de gefusilleerde Oezbeken aan de Koedriest, het Russisch Ereveld op Rusthof en het monument voor Kamp Amersfoort komen er ook in voor.

8.3

Second Battalion Princess Patricia’s Canadian Light Infantry – B Company Belgium – Holland - 1967

Major M.C. Stewart, CD

Om het 100 jarig bestaan van Canada luister bij te zetten, vertrok in 1967 een compagnie van ‘Princess Patricia’s Canadian Light Infantry’ (2 PPCLI), voor een tour door België, Duitsland en Nederland. Zij volgde daarbij min of meer route die hun regiment in WO I en II hadden gevolgd. Het eindpunt was Achterveld. In WO II waren volgens het boekje ‘the scenes of battle’ bij de Kleine Riet, Schoonderbeek , de Kieftkamp en bij de  Jozefkerk. O.a. foto’s van de familie Tijmensen en Braun zijn er in opgenomen.

 

 

 

 

8.4

Handleiding voor de beoefening van lokale en regionale Geschiedenis

Prof. Dr. W. Jappe / A.G. van der Steur

Een gids op het terrein van de lokale en regionale geschiedenis. Waarin een overzicht van de vele soorten bronnen , hun vindplaats en wijze van gebruik.

8.4

Theorie van de mondelinge geschiedenis

Iris van Meer (i.o.v. Landschap Erfgoed Utrecht)

Cursusboek waarin uitgelegd wordt hoe een gedegen ‘mondeling’ geschiedenisproject kan worden opgezet en uitgevoerd.

8.4

Mondelinge geschiedenisprojecten & de praktijk

T. Koopmans en G. van den Berg (i.o.v. Landschap Erfgoed Utrecht)

Cursusboek waarin uitgelegd wordt hoe een gedegen ‘mondeling’ geschiedenisproject kan worden opgezet en uitgevoerd.

8.4

Handleiding Getuigen Verhalen

Barbara Henkes (uitgegeven door het ministerie van VWS)

Handleiding waarin uitgelegd wordt hoe een gedegen ‘mondeling’ geschiedenisproject kan worden opgezet en uitgevoerd.

8.4

Hans de Beaufort – de man achter de beker

Jan Melssen

Henri Alexander de Beaufort - uit het ook in Leusden bekende - geslacht, was een motorfanaat. Hij woonde op de Hooge Kley in Leusden en oefende veelvuldig op de Leusderheide. In 1942 werd hij door de Duitsers gefusilleerd.

8.4

Nijhoffs Geschiedenis lexicon

Nederland en België

Samengesteld door H.W.J. Volmuller i.s.m. de redactie van De Grote Oosthoek

Relevante informatie - met literatuuropgaven - van de geschiedenis van de Benelux.

8.4

Immaterieel erfgoed

Tijdschrift uitgegeven door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en immaterieel erfgoed

Enkele recente jaargangen van het tijdschrift over Nederlandse volkscultuur en immaterieel erfgoed dat 4 maal per jaar verschijnt. Wisselend bestand.

8.4

Museumpeil

Uitgegeven door de gezamenlijke bureaus van de provinciale museum consulenten

Enkele recente jaargangen van het vakblad voor museummedewerkers dat 2 maal per jaar verschijnt. Wisselend bestand.

8.4

In de Winkel van Sinkel is alles te koop – Tweehonderd jaar boodschappen doen …

Art de Vos

Dit boek laat de ontwikkelingen in de detailhandel tot nu toe de revue passeren. Rijk geïllustreerd.

8.4

Alledaagse dingen

Nieuwsblad uitgegeven door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Enkele recente jaargangen van het nieuwsblad over volkscultuur dat 4 maal per jaar verschijnt. Wisselend bestand.

8.4

Volkscultuur in de lage landen. De Nederlandse culturele identiteit

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Kleurrijk Utrecht. Dagelijks leven in een multiculturele stad.

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Boekenreeks over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Vragen over vroeger. Handleiding voor het maken van historische interviews.

Nederlands Centrum voor Volkscultuur (Jelle Hagen)

Boekenreeks over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Riet - en griend cultuur in Nederland

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Boekenreeks over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (astrologie / tweede gezicht / nevelhekse / heksenjacht / dood / openluchtmuseum / aald hielpen)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (spinvertellingen / hekserij / Engelbert Heupers / liefde en huwelijk)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (dood)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (pinksterkroon / straatkunst / griendcultuur / hallehuis / hoogstamfruit)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (blaasmuziek / genealogie / tovermeesters / jenever)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (Hoe Roodkapje wordt verteld en opgegeten)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (strarijden / breukebomen / cultuurgeschiedenis / volkscultuur)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (charivari / blauwdruk / boerhoorn / toverij)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (lokale geschiedenis)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (de geschiedenis van de kamerplant)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (Biggles / Belgen en Nederlanders / volksdans / kamerplant)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (moederschap en de min)

Stichting Info centrum Volkscultuur

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

8.4

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen (volkscultuur) (assepoester / vrouwengeschiedenis / Herman Roodenburg / vermaak)

Stichting Info centrum Volkscultuur

 

Tijdschrift over tradities en tijdverschijnselen

 

8.4

De gestampte pot. Eetcultuur in Nederland

Uitgegeven door het Nederlands centrum voor volkscultuur

In dit boekje gaat het over de sociaal - culturele aspecten van ons voedsel in een veranderende maatschappij

8.4

Unilever Voorlichtings Instituut – Wij helpen gratis, gauw en goed!

Verzameld door Otto en Betty Jansen. Bewerkt door Jan van Laar

Een bundel met recepten van voor 1940.

8.4

Boekweit – Jammerkoren

J.J. van Burgsteden

Eeuwenlang was de boekweit het belangrijkste gewas in de akkerbouw van o.a. Leusden. Aspecten zoals grondbewerking, bemesting, oogst en prijzen komen in dit handzame boekje aan bod.

8.4

Bidprentjes

Albert van der Zeijden

Alles over bidprentjes verzameld door Van der Zeijden.

8.4

Het boerderijen boek

Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek

Dit boek presenteert een uniek overzicht van ons agrarisch erfgoed door de eeuwen heen. Aan de hand van 450 afbeeldingen en informatieve teksten komen de boerderij en het boerenleven in al hun facetten aan de orde.

8.4

De benaming van houtverbindingen en constructieve houten elementen bij oude boerderijen

Stichting Historisch Boerderij-Onderzoek

Dit boek presenteert een uniek overzicht van de meeste benamingen van houtverbindingen en constructieve houten elementen bij oude boerderijen. Zomaar een greep: Hiele, hakken, tanden, vellingkant, toognagel, deuvel, haaklas, korbeel, slobgat, klamp.

8.4

De geschiedenis van het boerenleven in Nederland (2 banden)

Waanders Uitgevers

De geschiedenis van het boerenleven in Nederland.

8.4

Richtlijnen voor de opmeting en vragenlijst voor de beschrijving van oude boerderijen.

Stichting Historisch Boerderijen onderzoek Arnhem

Richtlijnen uit 1973 o.a. ter bevordering van een uniforme wijze van verzamelen en vastlegging van wetenschappelijke documentaire gegevens.

8.4

Sporen van Nijverheid. Op zoek naar industrieel erfgoed. Een handleiding.

Stichting Regionale geschiedbeoefening Noord-Holland / Stichting Stichtse Geschiedenis / Project Geschiedbeoefening Zuid-Holland

Deze handleiding, uit 1995, geeft na een introductie van de geschiedenis van industrieel erfgoed, aanwijzingen voor het zelfstandig verrichten van historisch onderzoek naar aspecten van nijverheid. Het brede terrein is daarbij ingedeeld in: sociaal -economisch onderzoek, bedrijfs - en productietechnisch onderzoek en bouwkundig onderzoek. Enkele illustraties en veel bronverwijzingen. Wellicht ook bruikbaar bij soortgelijk historisch onderzoek naar allerlei aspecten betreffende Leusden.

8.4

Het boerenhuis in Nederland en zijn bewoners

J.H. Gallée

Facsimile overdruk uit 1978 van de oorspronkelijke uitgave van 1908. Het boek gaat over de indeling in types zoals die gehanteerd werd in 1908. Dat zijn het Friesche Huis, het Zuiderzee type, het Halle - type, het Langgevel - type, het Zeeuwse type en de Zuid Limburgse hoeve. Ook is er een beschrijving van bewoners en hun vee in opgenomen. Geïllustreerd.

8.4

Het boerenhuis in Nederland en zijn bewoners (atlas)

J.H. Gallée

De atlas van 63 platen die behoren bij de facsimile overdruk uit 1978 van de oorspronkelijke uitgave van 1908 van het boek.

8.4

40 jaar OGS

Oorlogsgraven stichting

Boekje over het werk en de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsgravenstichting van 1946 tot 1986. Het boekje beschrijft niet alleen de oorlogsgraven in Nederland maar ook in Europa en buiten Europa (denk aan het voormalig Nederlands Indië). Op de diverse Leusdense begraafplaatsen zijn er graven van de OGS terug te vinden.

8.4

Nederlandsche Staatcourant

Koninkrijk der Nederlanden

Ingebonden nummers uit juli - september 1944

8.4

Nederlandsche Staatcourant

Koninkrijk der Nederlanden

Ingebonden nummers uit oktober - december 1944

8.4

Strijd tegen het water

--

Enkele krantenknipsels over water en waterhuishouding in de omgeving van Leusden.

8.4

Het aanzien van ….

Uitgeverij Spaarnestad / Het Spectrum

12 maanden wereldnieuws in woord en beeld (de jaren 1964, 1967, 1968, 1970, 1971, 1975, 1977, 1978, 1987, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005).

8.4

Op zoek naar de verdwenen middenstand – Handleiding voor onderzoek naar de detailhandel

Thimo de Nijs

Dit boekje biedt een inleiding in de nog onbekende geschiedenis van de Nederlandse middenstand in de 19e en 20ste eeuw en de bronnen die men kan gebruiken om meer te weten te komen over onze neringdoende voorouders.

8.4

Begraafplaatsen als cultuurbezit (met inventarisatie handleiding)

Uitgegeven door de Vereniging Terebinth en onder eindredactie van Wessel Meijer en Paola Pisu

Een inventarisatie van begraafplaatsen, kerkhoven, begraven en dodencultuur inclusief een methode om e.e.a. te inventariseren.

8.4

Nationaal museum historische landbouwtechniek Jaarverslag 1994

Bestuur van het Nationaal museum historische landbouwtechniek

Jaarverslag 1994 van het Nationaal museum historische landbouwtechniek.

8.4

Vriend op papier

Handreiking aan mensen onderweg

Bernard ter Bekke

Gebundelde columns uit 'Boer en Tuinder' van de in 1991 plotseling overleden pastor Bernard ter Bekke. Het is een postume hulde van de KNBTB aan de schrijver.

8.4

Kijk

Amerikaansche Voorlichtingsdienst

Ingebonden veertiendaags tijdschrift (1944 / 1945) over het wereldnieuws.

8.4

Van aakschipper tot zwikker – Gids van historische beroepen

Carl Denig

In dit naslagwerk zijn meer dan 2000 termen van oude beroepen opgenomen. Zo leert het boek u dat er vroeger waarschijnlijk in Leusden geen clavigers gewoond zullen hebben, misschien een enkele commenijswinkelier, maar weer wel veel daggelders. Decretisten zullen er vroeger niet gewoond hebben, nu wellicht een enkele. De vraag of de Hema weer ingeruild moet worden voor een kiepkeerl hoeft geen betoog, want dat willen we natuurlijk allemaal. Tenslotte kunt u zich ook nog afvragen of er op het Vilderskerkhof knors liggen begraven. Kortom een leuk boekje om door te bladeren (zeker aanbevolen voor genealogen).

8.4

De agrarische geschiedenis van West-Europa (500 - 1850)

Prof. Dr. B.H. Slicher van Bath

De agrarische geschiedenis van West-Europa (500 - 1850)

8.4

De oude Nederlandse maten en gewichten

J.M. Verhoeff

In 1820 werd er een Nederlands metriek stelsel ingevoerd dat de maten en gewichten in heel Nederland regelde. Tot dat jaar verschilden de maten en gewichten in Nederland per streek. Vervolgens werd in 1870 een internationaal metriek stelsel ingevoerd. En in 1937 was daar de IJkwet. Dit boekje geeft een overzicht!

8.4

Middelnederlandsch handwoordenboek

Bewerkt door J. Verdam

Een hulpmiddel om de vaak moeilijk te interpreteren middeleeuwse Nederlandse taal in de juiste context te plaatsen.

8.4

De belastingswetten voor iedereen

H.M.J. Wattel

Oude belastingwetgeving, waarin te lezen is dat Leusden en Stoutenburg in de 8ste klasse vallen in de context van personele belasting …..

8.4

Ontwerp voor een kerkorde der Nederlandsche Hervormde Kerk

--

Ontwerp voor de administratieve inrichting van de kerkorde der Nederlandsche Hervormde Kerk, waarin te lezen is dat Leusden valt onder de Classis Amersfoort van de kerkprovincie Utrecht.

8.4

Kroniek van Nederland

Uitgever Agon Elsevier

De geschiedenis van Nederland van 250.000 voor Christus tot het heden.

8.4

Markante gebeurtenissen uit het jaar 2000 – Een jaar in beeld

Onder redactie van Meta Vision te Baarn

Een boek waarin al het belangrijke wereld gebeuren in het jaar 2000.

8.4

De kleur van het verleden (70 verhalen uit de geschiedenis)

Liek Mulder m.m.v. Jacquelin Vroemen en Peter Mesker

Korte verhalen over mensen die geschiedenis maakte. Van Osiris, koning van het dodenrijk tot de echte Mao Zedong.

8.4

Het Jonge Vrouwen Gilde – 1909-2009

Uitgegeven t.g.v. van het 100 jarig bestaan van het JGV. Voorzitter redactiecommissie: Vrouke le Rütte – van Wijngaarden en met een voorwoord van Joan Patijn – Bijl de Vroe.

Het JGV is een club voor vrouwen. Protestants georiënteerd, sociaal bewogen, maar bovenal elitair. Veel informatie is opgenomen over de Ingeborg, gelegen aan de Paradijsweg in Leusden, dat jarenlang hun clubhuis was. In het boek passeren ook heel wat klinkende Leusdense namen de revue zoals De Beaufort, Röell en Van Boetzelaer.

8.4

Grootmoeders tijd

Han Wielick

Een tijdsbeeld van het Nederland en zijn bewoners van 1850 tot 1900

8.4

Documentatiemap over klederdrachten in Nederland (rode map 1)

Verzameld door mevrouw T. Noorlander

Documentatiemap over klederdrachten in Nederland

8.4

Documentatiemap over klederdrachten in Nederland (rode map 2)

Verzameld door mevrouw T. Noorlander

Documentatiemap over klederdrachten in Nederland

8.4

Documentatiemap over klederdrachten in Nederland (witte map 3)

Verzameld door mevrouw T. Noorlander

Documentatiemap over klederdrachten in Nederland

8.4

De aarde verdeeld en verbeeld, berekend en getekend

Eric Berkers e.a.

Rijk geïllustreerd boek over de wetenschap die zich o.a. bezig houdt met bemetingen aan de aarde en met plaatsbepaling op aarde (geodesie). Onmisbaar dus voor kadaster werkzaamheden.

8.4

Van franse komaf – Het kadaster ontrafeld

Opdrachtgever is het kadaster

Een boekje over het ontstaan van het Kadaster.

8.4

Het Kadaster – Historische ontwikkelingen in de eerste helft van de 20e eeuw

Ir. W. van Riesen

Een boek over de historische ontwikkelingen in de eerste helft van de 20e eeuw van het kadaster.

8.4

Recueil Méthodique 1811 -1812 Méthodique verzameling

--

DVD met de Nederlandse bewerking van een verzameling Wetten enz. die betrekking hebben op het Kadaster van het Fransche Rijk.

8.4

Landbouwwerktuigen – Voorjaarswerktuigen 1939

N.V. Louis Nagel / samengesteld door Jan van Laar

Ouderwetse (mechanische) werktuigen die gebruikt werden (worden) op het land en op de boerderij.

8.4

Katholieke Illustratie 74 1-26

--

(De) Katholieke Illustratie was een Nederlands geïllustreerd weekblad voor katholiek Nederland. Het was gedurende 101 jaar (1867-1967) een veelgelezen en alleen daardoor al invloedrijk familieblad en in de hoogtijdagen van de zogeheten verzuiling (tussen 1910 en 1960) een van de grootste tijdschriften van Nederland. Ingebonden nummers uit 1939 en 1940.

8.4

Katholieke Illustratie 74 27-52

--

(De) Katholieke Illustratie was een Nederlands geïllustreerd weekblad voor katholiek Nederland. Het was gedurende 101 jaar (1867-1967) een veelgelezen en alleen daardoor al invloedrijk familieblad en in de hoogtijdagen van de zogeheten verzuiling (tussen 1910 en 1960) een van de grootste tijdschriften van Nederland. Ingebonden nummers uit 1939 en 1940.