VERSIE 1 JANUARI 2017

RUBRIEK

TITEL

AUTEUR / INITIATOR

BIJZONDERHEDEN

6.1

Herinneringen uit mijn leven – Molenaarsleerling onder de rook van

Rotterdam, notabel in Leusden

 

Tekst: Hugo van der Knoop (1932), redactie: Evert Klijn en Margo Klijn – Pot. Uitgegeven in eigen beheer door Klijn & Pot in 2015.

Hugo van der Knoop was van 1905 tot 1917 inwoner van de gemeente Leusden. Hij woonde in die tijd in het huidige Leusderkwartier op villa ‘het Zwarte Bergje’ (later ‘café dancing Modern’). Het huis lag aan de huidige Leusderweg. Aan bod komen o.a. het Kleine Beekhuis onder Asschat, zijn  zoon Klaas, die op  24 jarige leeftijd overleed, de infanterie kazerne aan de Leusderweg en diverse prominente Leusdens families. Het boek eindigt met het hele proces van annexatie van het Leusdense grondgebied in 1917.

6.1

Hamersveldse vrouwen

José Huurdeman

Een compleet boek over een eeuw lang Hamersveldse vrouwen, religie, cultuur, historie, folklore en economie. Kortom het leven van alledag!

6.1

Documentatiemap

Verzorgd door G. van Raaij

Krantenknipsels over Leusden e.o. De rubrieken zijn: Achterveld en Stoutenburg / Dorps - en Landschapsbeeld / Landgoederen / Landschapsontwikkeling / Geestelijk leven / Gemeente bestuur en - diensten / Gezondheidszorg.

6.1

Documentatiemap

Verzorgd door G. van Raaij

Krantenknipsels over Leusden e.o. De rubrieken zijn: Leusdens verleden / Monumenten / Onderwijs / Sociaal cultureel leven / Stadsontwikkeling en toekomstbeleid / Waterhuishouding.

6.1

Documentatiemap

Verzorgd door G. van Raaij

Een bundeling van originele krantenknipsels van columns van Jan Verduin en Goos van Leeuwen die gepubliceerd werden in de Amersfoortse Courant. Van de Hertekop via Jan van Schaffelaar tot gagel en alles wat daar tussen zit (mits het maar betrekking op Leusden heeft) passeert de revue.

6.1

Uit de kranten

--

Krantenknipsel uit de regionale krant over het jaar 2002

6.1

Stoutenburg - Kallenbroek - Achteveld in vroeger tijden

J.M. Schouten

Boekje over het dorp Achterveld en Stoutenburg en de buurtschap Kallenbroek (met tekeningen). Inclusief stencils van het gedrukte boekje.

6.1

Arie van den Born (1904 - 1978)

J.M. Schouten

Briefwisseling enzovoorts ter zake van Dr. A. van den Born. Betrokkene was een theoloog die een groot Bijbelkenner was. Ook schreef hij vele boeken. Vanaf 1933 woonde hij in Huize Sint Jozef te Achterveld waar hij in 1978 overleed.

6.1

Leusden in oude ansichten.

J.M. Schouten

Oude afbeeldingen, prentbriefkaarten en foto's van gebouwen en mensen uit Hamersveld, Stoutenburg en Achterveld (met tekst).

6.1

Leusden in oude ansichten - deel 2

J.M. Schouten

Oude afbeeldingen, prentbriefkaarten en foto's van gebouwen en mensen uit Oud Leusden, Schuttershoef, Bavoort, Amersfoort, Hamersveld en  Stoutenburg (met tekst).

6.1

Leusden in Pentekeningen

W.M.E. ter Horst van de Rotte (Samengesteld door J.M. Schouten)

Pentekeningen van oude en soms verdwenen markante Leusdense landmarks (bijvoorbeeld de verdwenen Bavoortsche molen).

6.1

Leusden in vertellingen

J.M. Schouten

Een bonte verzameling met bijzonder interessante vertellingen over het Leusdense. Zo wordt de zouaaf Petrus Looman, met legernummer 6076, ten tonele gevoerd. Zo lezen we ook dat in 1804 drie Franse soldaten die in Amersfoort wilden gaan 'boemelen', terechtkomen bij Arie Jansen Wassink aan de Swartesteeg. Verder wordt ook vertelt over de schrijver Henk van Mussendorp, pseudoniem voor de hoofdonderwijzer Hendrik Schouten (geen familie van de schrijver van dit boek).

6.1

Achterveld het bekijken waard …

J.J. Jehee en J.M. Schouten (uitgave van de Stichting Achterveld 600)

Een boekje met teksten over het ontstaan van Achterveld en beschrijvingen van straatnamen en buurtschappen. Geďllustreerd met pentekeningen en een plattegrond.

6.1

Achterveld in woord en beeld

J.M. Schouten

Schitterend boekje met oude foto's en plattegronden van gebouwen die ooit, of nu nog steeds, Achterveld sierden. Ook geďllustreerd met familie wapens en dorpsfiguren. Zomaar een greep uit de documentatie: een plattegrond van de goederen van Gasthuys Daatselaar, een tekening van de versterkte boerderij Langelaar, het familiewapen van Sandbrink, De Ruijter met trouwzaal, een klasse foto van de bewaarschool uit 1928 en de Tol Van Laar.

6.1

Potdorie! Herinneringen aan Ome Joop

Wim Schouten

Boekje over een kleurrijke figuur uit de Achterveldse familie Schouten. Een stamboom, anekdoten, en sfeerbeelden uit het Achterveld vanaf eind 19e eeuw tot 1972.

6.1

Keep Them Rolling (Historische rit De Glind – Amsterdam) Bevrijdingsdag 5 mei 1987

Kuuk Griep

Keep Them Rolling is een club van mensen met historische voertuigen (meest WOII). Op Bevrijdingsdag 1987 reden zij ermee van De Glind, via Achterveld, naar Amsterdam. Het boekje is zo interessant voor Leusdenaren vanwege de vele unieke foto's van Achterveld in WOII. Een foto van fietsen en helmen voor het Sint Joseph Gesticht daar achtergelaten, na de felle gevechten op 12 mei 1940, door huzaren van 1 - R.H. Foto's van de voedselconferentie. Het door oorlogsgeweld volledig verwoeste Huis De Punt in Musschendorp. De verwoeste brug over de Barneveldsche beek bij de Kopermolen.

6.1

2e  Freedom Memorial Tour 1945 – 2015

Noord – West Veluwe Groep

Magazine n.a.v. een ‘Tour’ t.g.v. 70 jaar vrijheid. Zo’n 70 militaire voertuigen reden op 2 mei 2015 een route van Barneveld via Achterveld, Terschuur, Zwartebroek, Putten en Huinen naar Voorthuizen. In het magazine tevens artikelen over: de museumbunker, Kamp Amersfoort, oorlogsverhalen van mevrouw Koziol, Dries van Nijhuis, Teus van Gagelwijk en Ab Meerveld, het verhaal van de Van de Borstraat, de bevrijding van Putten en de Steenenkamer, de operatie Cleanser en de slag om Voorthuizen.

6.1

Langs de grenzen van Leusden

Jan Verduin

Een voorloper op de columns die van de hand van de schrijver in de Amersfoortse courant verschenen. Het gaat dus over wandelingen die hij over het Leusdense grondgebied maakte.

6.1

In ’t voorbijgaan (band 1)

Jan Verduin

Bundel met alle columns die in 1988 en 1989 gepubliceerd werden in de Amersfoortse Courant. Van Roda zaterdag via een koster in de 17e eeuw tot het landijs in de derde ijstijd en alles wat daar tussen zit (mits het maar betrekking op Leusden heeft) passeert de revue. Band 1.

6.1

In ’t voorbijgaan (band 2)

Jan Verduin

Bundel met alle columns die in 1988 en 1989 gepubliceerd werden in de Amersfoortse Courant. Van Roda zaterdag via een koster in de 17e eeuw tot het landijs in de derde ijstijd en alles wat daar tussen zit (mits het maar betrekking op Leusden heeft) passeert de revue. Band 2.

6.1

Terug in de tijd. Tot 1900. Wetenswaardigheden uit de archieven van Leusden en Stoutenburg

G. van Leeuwen en J. Verduin

Van Leeuwen en Verduin doken in de archieven van de gemeenten Leusden en Stoutenburg en legde in boekvorm vele anekdotes, kleine en grote geschiedenis en hoe's en waaroms vast.

6.1

De sterrit van de Beauforten

Kees Visser (onder redactie van een achttal familieleden De Beaufort)

Het boekje beschrijft een stuk van de familiegeschiedenis van de familie De Beaufort. Prominente Leusdense De Beauforts en hun huizen passeren de revue (De Heiligenberg, landgoed De Boom, Huize Den Treek, Schutterhoef)

6.1

De Beaufort - Geschiedenis van een aanzienlijke familie van 1613 tot 1876

Rob Melchers

Familiebiografie van de familie De Beaufort, met als centraal thema hun bestuurlijke, maatschappelijke en financiële ontwikkeling van 1613 tot 1876. In dit proefschrift komen behalve veel Leusdense leden van de familie De Beaufort, voor wat betreft onroerend goed in Leusden aan bod: Huize Den Treek, De Boom, Heiligenberg, de Hooge Kley, de Schaapskooi, Schutterhoef, Wellom, Ooievaarshorst en de familiegrafkelder op Oud Leusden.

6.1

--

Verzameld door J.M. Schouten

17 documentatiemappen met krantenknipsel enzovoorts m.b.t. de gemeente Leusden.

6.1

Een verleden herleeft – Een project in het kader van Open Monumentendag

Op DVD gezet door Ciné Leusden i.o.v. Het Comité Open Monumentendag 2005

Een DVD van 48 minuten n.a.v. de Open Monumentendag in 2005. Op het landgoed Heiligenberg waren toen historische figuren (acteurs) uit de geschiedenis van het Huis te zien en te horen. Zo vertellen Burgemeester De Beaufort, tuinman Gerrit Elisse, Bisschop Ansfried, zijn dochter Benedicta, Jan van Nassau, Joost van den Vondel, Jan de Beijer, Wilhelmina van Pruisen, Pieter Pijpers, Jan David Zocher en Barend Koekkoek hun verhaal.

6.1

Is de huidige sociaal – culturele situatie rond de kruising van Hamersveld, vergelijkbaar met die van voor 1950?

Profielwerkstuk van Justine van den Hengel en Judith Kooijman

Profielwerkstuk uit HAVO 5

6.1

Achterveld 1674 – 1940 (Ontstaan en groei)

Joep van Burgsteden

 

Een boekje over de geschiedenis van Achterveld. In periode bepalende thema’s neemt de schrijver ons mee door de geschiedenis van Achterveld vanaf 1674 tot aan 1940. Hessenwegen en de pleisterplaatsen die daar aan lagen; De Gort, De Ruyter, De Hessenkar en de Roskam passeren de revue. De schuilkerk en de eerste ‘legale’ katholieke kerk. Ook neemt de schrijver ons mee naar de wereld van de Achterveldse coöperaties en middenstand. Als laatste worden de meidagen 1940 beschreven.

6.1

2 oktober 1928 – ’een dag uit het leven van ……’

Uitgave van Openbare Bibliotheek Leusden, De Historische Kring Leusden, Kunst Centraal

2 oktober 1928 - een fictieve dag uit het leven van boer Jan van Reemst van Boerderij Klein Heiligenberg verzonnen door schoolkinderen.

6.1

Informatie over selectie

Uitgave van de Afdeling Personeelsvoorziening Koninklijke Landmacht

Het boekje beschrijft hele selectieprocedure voor dienstplichtigen en beroepsmilitairen op het voormalige Kamp Waterloo te Leusden.

6.1

Acte van oprichting van de vereeniging tot onderlinge brandverzekeringen voor Leusden en omstreken te Leusden

Onbekend

Een bundel waarin opgenomen de kopie van de originele acte van oprichting van de Vereniging tot onderlinge brandverzekeringen voor Leusden en omstreken, 2 heruitgaven en 1 algemeen model statuut voor een onderlinge ongevallen verzekering.

6.1

Map diversen

Onbekend

Map met een negental stukken: Reglement van de plaatselijke TBC bestrijders organisatie onder het rundvee (Juliana Achterveld), Echtpaar Hey en d’oude Keet, Utrechts jaarboekje, Fietstochtje Leusden, Yad Vashem (Brouwer de Voogd), De Bavoortsche molen, Decreet Napoleon, Kruisverenigingen Leusden, Grens tussen Leusden en Amersfoort).

6.1

DVD 3 Jubileum films 1959 - 1965

Historische Kring Leusden

DVD met 3 onderwerpen over jubilea in Hamersveld, Leusbroek en Achterveld. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 4 Hamersveld, Leusbroek en Stoutenburg 1966 -1969

Historische Kring Leusden

DVD met 2 onderwerpen over Hamersveld, Leusbroek en Achterveld. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 5 Buitenopnamen 1983 - 1985

Historische Kring Leusden

DVD met 8 onderwerpen over Hubertusjacht, Boerenleven, Kasteel Stoutenburg en zwembad Octopus. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 6 Gemeentehuis - Zwembad

Historische Kring Leusden

DVD met 3 onderwerpen over zwembad Octopus en het Gemeentehuis. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 10 Diversen 1985 - 1990

Historische Kring Leusden

DVD met 6 onderwerpen over gemeenteraadsleden, Lisiduna, Octopus en de Klaveet. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 11 Uitslag verkiezingen 1986

Historische Kring Leusden

DVD met de uitslag van de verkiezingen 1986. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 12 Gemeenteraad  - Omroep Leusden

Historische Kring Leusden

DVD met 7 onderwerpen over gemeenteraadsverkiezingen, gemeenteraadsleden, Politieke Markt en Omroep Leusden. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 13 Omroep Leusden en A 28

Historische Kring Leusden

DVD met 4 onderwerpen over Omroep Leusden en de A 28. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 14 Hamersveldseweg en Achterveld

Historische Kring Leusden

DVD met 4 onderwerpen over de Hamersveldseweg, Lisiduna, Asschat en Achterveld. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 15 Diversen 2001 - 2006

Historische Kring Leusden

DVD met 4 onderwerpen over de St. Josephkerk, oogstdag, Monumentendag en een Ploegwedstrijd. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.

6.1

DVD 16 Diversen 2009 -2012

Historische Kring Leusden

DVD met 4 onderwerpen over Achterveld, dokter Braun, Leusden een Tentoonstelling Leusden 1200. DVD wordt niet uitgeleend. Is wel te bekijken op het documentatiecentrum.