VERSIE 1 JANUARI 2017

RUBRIEK

TITEL

AUTEUR / INITIATOR

BIJZONDERHEDEN

5.1

Zestig jaar Mensenwerk

Initiatief van Harry Dorenbos met een voorwoord van Mijndert Pon en een epiloog van Wijnand Pon

Jubileum uitgave van Pon’s Automobielhandel B.V. ter gelegenheid van 60 jaar Volkswagen - import (1947 – 2007). Begonnen met de activiteiten in Amersfoort, maar vanaf 1971nauw verbonden met Leusden. Vanuit een ruime locatie in Leusden aan de Zuiderinslag (Paardenmaat) worden o.a. Volkswagens, Audi’s, Porsches en onderdelen gedistribueerd over heel Nederland.

5.1

Op weg naar 100 jaar Rabobank Leusden

Drs. C.G. van den Hengel en anderen

Het boek begint bij de landbouw crisis in 1880 en de daaruit voortvloeiende coöperatieve bewegingen. Mede onder invloed van de agrarische kredietbehoefte ontstond in 1902 de Coöperatieve Boerenleenbank 'Leusden'. Geïllustreerd met veel foto's.

5.1

1896 -1996 van 'onderlinge' naar 'univé' honderd jaar

Copyright berust bij Univé Leusden

De geschiedenis van de onderlinge verzekeringsmaatschappij van Leusden en omstreken.

5.1

Achtevelds zuivelfabriek vierde veertigjarig jubileum - 1910

Artikel uit de Barneveldsche Courant bewerkt door Henk Slotboom en Jan van Laar

Een bewerkt artikel uit de Barneveldsche Courant dat verhaalt van de viering van het veertigjarig jubileum van de Achterveldse zuivelfabriek in 1910.

5.1

Weten wat werken is – 50 jaar Wouters Totaal Afbouw – 1960 / 2010

Hans Ellenbroek

De familie Wouters (met name Dirk en Theo) bouwde vanaf de zestiger jaren van de vorige eeuw een utiliteitsbedrijf uit dat van groot belang is en was voor de werkgelegenheid in Leusden en de regio. Werkplaats aan de Klokhoek, bedrijfspand aan ’t Koendert, dependance aan de Storkstraat, wonen en kantoor houden aan de Julianalaan, wonen aan de Ursulineweg; het is allemaal te lezen in het fraai geïllustreerde boek. Vermeldenswaard is ook dat Theo wouters werd uitgeroepen tot Leusdense ondernemer van het jaar 2006. Vanaf 2009 is de werklocatie hoofdzakelijk gevestigd in Amersfoort.

5.1

Een Ziekenhuis voor Tanks – 35 jaar onderhoud aan rupsvoertuigen -574 Tankwerkplaats Leusden

Samengesteld door een Lustrumcommissie

Vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw ligt aan de Kolonel van Royenweg de ‘Tankwerkplaats’. Dit boek beschrijft de eerste 35 jaren van dit gerenommeerde defensie bedrijf.

 

 

 

 

5.2

150 jaar Middenstand in Achterveld (1810 - 1960)

 

Samengesteld door Gerrit van Bekkum, Joep van Burgsteden, Leen Keizer, Wim van Nimwegen en Greetje Rond. In eigen beheer uitgegeven door de Tentoonstellingscommissie van de St. Jozefkerk in Achterveld.

Een kijk en leesboek over twee eeuwen middenstand in Achterveld. De aannemers, de bakkers, de smeden, een eierverzamelaar en nog vele andere beroepen en inwoners passeren de revue.

 

5.2

Welkom in uw nieuwe woonplaats

Aangeboden door de plaatselijke middenstand

Een fotoboekje waarin de plaatselijke middenstand zich presenteert aan de Leusdense (nieuwe?) inwoner. We lezen dat de Coöperatieve Raiffeisenbank als telefoonnummer 301 heeft, dat C. Ph. Spaans het beste vlees slacht aan de Asschatterweg 5, dat Ad. Wisman aan de Populierenlaan 1-3 door H.H. doktoren aanbevolen merken schoenen verkoopt, dat A. van der Hoef een groenten - en fruithandel is met telefoon nummer 434 en nog veel meer. De bibliothecaris is overigens geïnteresseerd in degene die het boekje kan dateren!

5.2

Eerste opnamen nieuwbouw Rosbeijer v/a 4-6-08-07

Samengesteld door J.C.J. van der Heyden

In dit fotoalbum is minutieus bijgehouden de sloop van de 'oude' Ros Beyaart aan de Hamersveldseweg en de nieuwbouw van de horeca en wooneenheden die er nu staan onder de naam Rosbeijer.

5.2

Geschiedenis autobedrijf Doornekamp

n.n.

De geschiedenis van autobedrijf Doornekamp in Leusden van 1970 tot 2014.