Lezingen - Historische Kring Leusden
2016 Najaarslezing
“Geschiedenis van een plek” uit 1978

Er wordt een compilatie vertoond uit de documentaire “Geschiedenis van een plek” uit 1978. Hans Verhagen en Armando lieten toen ooggetuigen vertellen over Kamp Amersfoort.
Het betreft interviews met voormalige geïnterneerden en omwonenden van het doorgangskamp Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog.
U ziet een compilatie van laatste aflevering van het veelgeprezen VPRO magazine 'Het Gat van Nederland' was in 1978 onder het motto 'Geschiedenis van een plek' drie uur lang gewijd aan het voormalig interneringskamp Amersfoort. Hans Verhagen en Armando lieten ooggetuigen aan het woord over het 'schuldige landschap' van het kamp, een van de meest beruchte Nederlandse concentratiekampen uit de Tweede Wereld Oorlog.
Datum: Dinsdag 22 november 2016
Plaats: Koningshof, Blekerij Leusden
Aanvang: 20.00 uur.
Toegang is gratis
2016 Voorjaarslezing
“Leusden, De Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten“

Over dit onderwerp houdt de heer Sander Wassink op dinsdag 19 april een lezing in de Dorpskerk. Wie het nieuws volgt weet dat IS korte metten maakt met eeuwenoude kunstschatten en religieuze symbolen die niet passen bij hun gedachtengoed. Volgend jaar precies 450 jaar geleden gebeurde in de Nederlanden iets soortgelijks. In de zomer van 1566 raakten de gemoederen in de Nederlanden oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische spanningen kwam op vele plaatsen tot een uitbarsting.
De Beeldenstorm greep razendsnel om zich heen en het Spaanse bewind in Brussel wankelde op haar grondvesten. Een antwoord van koning Filips II kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde hij een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. Alva was een perfectionist. Het bleef niet bij onderzoekingen in de grote steden. Ook dorpen en zelfs buurtschappen kregen bezoek van Alva’s commissarissen. Wat merkten de Leusdenaren van deze turbulente periode? Werd Alva’s harde hand ook in Leusden gevoeld? Waren inwoners betrokken bij de onrust rondom de Beeldenstorm of was men hier juist trouw gebleven aan de katholieke kerk? Tijdens de lezing wordt bij deze en andere vragen uitgebreid stilgestaan.
Datum: Dinsdag 2016
Plaats: Dorpskerk, Arnhemseweg 75, 3832 GL Leusden-Zuid
Aanvang: 20.00 uur.
Toegang is gratis
Impressie voorjaarslezing 2016(Foto's door Wim Herder)
2016 Lezing door Wout van Kooij
“Het dorp HAMERSVELD“
Over dit onderwerp houdt dhr. Wout van Kooij een presentatie met als titel: "Het Dorp Hamersveld". Tot 1969 was Hamersveld een agrarisch dorp met boerenerven die voornamelijk langs de Hamersveldseweg lagen.
In de lezing zal een aantal boerderijen de revue passeren. Boerderij Hamersveld, die de naamgever van het dorp is, en boerderij de Zwartesteeg, die lange tijd het bestuurlijk centrum is geweest.
Daarnaast heeft een aantal andere boerderijen gedurende vele jaren het dorpsbeeld bepaald, o. a. de Brink, Rozendaal, Rossenberg, de Busert, Groenhouten, Claverenblad, Zwanenburg en Wildenburg.
Algemene ledenvergadering 15 maart 2016 in de Openbare Bibliotheek, Hamersveldseweg 77 in de Hamershof aanvang 20.00 uur
2015 Najaarslezing
Sfeer impressie Najaarslezing 2015(Foto's door Frans van Loenen)
De heer Ad van Liempt, bekend o.a.de tv programma’s Andere Tijden en daarvoor Nova, zal op een lezing verzorgen met als titel:
“Na de Bevrijding”
Onder deze titel maakte de NTR een tv-serie waarbij Ad van Liempt het boek schreef. Hij hield in het afgelopen jaar al veel lezingen over dit thema. Nederland explodeerde zo ongeveer toen het bevrijd werd van de Duitse bezetter. Dagen, weken, hier en daar zelfs maanden duurde het feest van de vrijheid. Maar daarna volgde voor bijna iedereen de ontnuchtering. Het immense verdriet in de uitgedunde joodse gemeenschap toen die zich realiseerde dat bijna niemand van de gedeporteerde familieleden en vrienden zou terugkeren. De machteloosheid van grote delen van de bevolking over dat het allemaal zo langzaam ging, de wederopbouw, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, het verdwijnen van de schaarste en de armoede. De ongerustheid over die bandeloze jeugd, die nergens meer naar luisterde, geen idealen leek te hebben, en de ondergang tegemoet leek te gaan. En boven alles uit, de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië. Weer oorlog? Ja, weer oorlog, nu door onze eigen regering begonnen, en opnieuw gepaard gaande met geweld, eindeloos durende onderhandelingen en veel slachtoffers, heel veel slachtoffers. Het waren loodzware jaren, waar geen einde aan leek te komen.
Dinsdagavond 17 november 2015 in “De Roskam”, Hessenweg 212 in Achterveld. Zaal “Ons Gebouw”. De aanvang is om 20.00 uur