Fotoarchief Asschatterkeerkade
Asschatterkeerkade en Grebbelinie
Opening Asschatterkeerkade
Op woensdag 14 december 2011 is de in oude luister herstelde Asschatterkeerkade officieel geopend door gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht en wethouder Joyce Oskam van de gemeente Leusden. Samen met leerlingen van basisschool De Klimrakker, luidden zij de klok die voor dit project is gemaakt op het erf van boerderij Midden Hagenouw.

Wethouder Oskam (o.a. Buitengebied en Ruimtelijke Ordening) benadrukte met name de invloed die de Grebbelinie in het algemeen en de kade in het bijzonder op de bewoners van Leusden hebben gehad in de Tweede Wereldoorlog. Het boek 'Dorpen op Drift' van José Huurdeman werd afsluitend overhandigd aan gedeputeerde M. Pennarts van Cultuur, vergezeld met de uitnodiging om een keer een landschapswandeling mee te maken van Leesbaar Landschap Leusden.
De ruim 120 gasten vertrokken daarna te voet of in een historisch legervoertuig naar de keerkade. Daar voerde de
re-enactmentgroep Nederland Paraat, een groep die oorlogssituaties historisch correct naspeelt, ter hoogte van kazemat nummer 40 de aanwezigen terug naar de meidagen 1940. Een indrukwekkende gebeurtenis.




De geschiedenis ook voor toekomstige generaties weer zichtbaar maken was een belangrijk doel van het zogeheten ‘sleutelproject 9 Asschatterkeerkade’, onderdeel van het grotere project De Grebbelinie Boven Water.
De Asschatterkeerkade was niet meer dan een rommelig pad geworden, waar weinig meer deed herinneren aan de rijke historie. Om dit weer zichtbaar te maken zijn onder meer loopgraven hersteld, kazematten gerestaureerd en coupuremuren geplaatst om de herkenbaarheid van het dijkelement te vergroten. De zandzakken van beton, speciaal voor dit project gemaakt, zijn bijzondere blikvangers langs de Asschatterweg. Ook is de gracht voor de Schans weer zichtbaar geworden. De hele kade is, vanaf de sluis tot aan het voorwerk, toegankelijk voor wandelaars. De geschiedenis van de Asschatterkeerkade kan, tijdens de wandeling, worden gevolgd op een smarttelefoon of tablet door middel van QR-route.


Behalve belangrijke cultuurhistorische waarde, heeft de Asschatterkeerkade tegenwoordig ook een belangrijke ecologische functie. De herstelde keerkade is een plek geworden waar cultuurhistorie en natuur hand in hand gaan.
De in oude glorie herstelde bunkers en loopgraven bieden ons inzicht in onze historie, maar bieden tegelijkertijd een overwinteringsplek voor de vleermuizenpopulatie. Uit eerste inventarisaties is gebleken dat dat wordt gewaardeerd. Enkele Grootoorvleermuizen zijn al neergestreken voor hun winterslaap in de kazematten op de Schans.



Naast deze overwinteringsplekken voor de vleermuizen, is ook een paddentunnel aangelegd, die padden tijdens de paartijd een veilige oversteek moet bieden, en er is een kazemat ingericht als vogelkijkhut met uitzicht op een broedwand voor ijsvogels, die in het schootsveld is gemaakt. Er is dus op de Asschatterkeerkade ook veel te genieten voor natuurliefhebbers.






De klok, die voor de opening werd geluid, wordt jaarlijks ingezet tijdens de 4-mei herdenking bij het monument Asschat, dat ongeveer halverwege de Asschatterkeerkade ligt, niet ver van de boerderij van Van Roomen. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis van de executie van vier mannen door de bezetter op 27 april 1945 in de buurt van de plek van het monument.


































Na de Asschatterkeerkade was de Liniedijk aan de beurt voor een herstelproject. Op verschillende plaatsen zijn de coupures, de doorsnijdingen van het dijklichaam, weer zichtbaar gemaakt. De wandelaars profiteren van verbeterde wandelpaden met een QR informatieroute over de dijk. In Stoutenburg is een klein deel van de voorpost hersteld. Voor meer informatie over de Grebbelinie ga naar: www.grebbelinie.nl